HARAP MAKLUM ........

#########################################

Buat pembaca yang mahu meninggalkan komen, sila pastikan anda meninggalkan link blog anda dalam kotak komen DIQCUSS.


Terima kasih diatas sokongan anda....

kawie2020 team.

ADA KE PATUT???

View Comments
Semua orang tahu yang dia lebih kaya dari aku...

Dia tinggal dikawasan perumahan elit,

rumah seperti istana

ada pengawal keselamatan

ada orang gaji serta tukang kebun

Bilik rumahnya cukup besar

Rumahnya dipenuhi kemudahan moden

Keretanya besar-besar dan mewah

ada banyak biji pula tu

tapi aku tidak marah padanya

Dia mempunyai perniagaan yang besar

dan boleh menggaji ramai orang

dan itulah rezeki beliau

dan semua orang tahu...

Aku hidup sederhana

Menyewa rumah dikawasan orang kebanyakan

Selalu membeli belah dipasar malam

Tidak mempunyai kereta tapi sebiji motor honda EX5

Aku kerja makan gaji, setiap bulan dapat gaji dan habis bayar hutang

adalah sedikit simpanan untuk masa depan tapi tidaklah banyak sangat pun

Tapi aku tak marah kat dia pun kerana melebihi segala-galanya dari aku...

Kalau aku marah kat dia dah lama dah aku tak bercakap dengan dia...

Berbincang dan bertukar-tukar fikiran dengan dia...

Tapi aku masih melayan dia sebagai seorang manusia...

Cuma baru-baru ini dia cakap yang aku menindas dia...

Dia kata aku zalim dan diskriminasikan dia...

Aku jadi pening dan semakin tak paham...

Boleh ke orang miskin menindas orang kaya?

Tak pernah lagi aku tengok filem yang memaparkan kisah seorang kaya yang dizalimi oleh orang miskin...

Dia kata dia tertindas... dia tertekan & stress...

dia kata dia stress sebab aku anggap dia sebagai orang miskin dan hina...

mana mungkin aku anggap dia macam tu sedangkan dia memang seorang yang kaya...

sampai masuk majalah forbes...

aku pening la dengan sikap dia nih....

ada ke patut????

ANUGERAH GENG CIPAN....

View Comments

Tadi cukup bertuah bila kawie masuk dalam blog tadi... kawie tengok kat chat box ada msg dari meo188...

Rupa-rupanya beliau memberi anugerah cipan kepada semua follower, pengomen, pembaca dan kawan-kawan blog...

Rajin sungguh beliau membuat semua list itu dan kerana itu kawie rasa cukup gembira bila mendapat award ini.

Terima kasih meo188!!!!!

(award ini kawie nak letakkan kat blog kawie.... hehehhehehhehe...)

MINDA POLITIK MELAYU

View Comments

N3 ini kawie ambil dari web "BICARA NOBISHA". Penulis wacana "BICARA NOBISHA" merupakan seorang penganalisa politik tanah air yang terkenal.

Kawie mengenali beliau melalui rancangan-rancangan perbincangan di astro awani (channel 501) yang acapkali membicarakan isu2 semasa dan politik tanah air.

n3 beliau kali ini yang berjudul "MINDA POLITIK MELAYU" amat menarik perhatian kawie untuk dikongsi dengan kawan-kawan sekalian...

Kalau kawan2 mahu melayari blog beliau, kawan2 boleh klik dekat "BICARA NOBISHA" sebab kawie sudah masukkan link beliau.

Selamat membaca..... :)

############################################

Sejak kemerdekaan hari sampai sekarang, orang Melayu ramai di sektor awam; bermula dari jawatan paling tinggi iaitu Ketua Setiausaha Negara, sehinggalah jawatan paling rendah dalam kerajaan.

Hal yang sama berlaku dengan orang Melayu yang bekerja dalam sektor swasta. Rata-rata orang Melayu adalah pekerja dalam organisasi swasta, kecuali dalam GLC di mana mereka berpeluang menjadi CEO atau Pengarah Urusan. Orang Melayu yang berada pada kedudukan nombor satu dalam organisasi korporat boleh dibilang dengan jari.

Kakitangan awam atau swasta dilatih untuk menurut perintah dan bertindak mengikut arahan ketua jabatan. Kalau lawan, kena tindakan disiplin. Ketua jabatan sama ada dalam sektor awam dan swasta memang bagus dalam mengenakan tindakan disiplin.

Sebaliknya, orang Cina merupakan kelompok yang paling ramai dalam sektor perniagaan. Untuk berjaya dalam perniagaan, mesti ada strategi yang betul. Dalam perniagaan, kunci kata ialah “survival.”

Perniagaan menuntut mereka berfikiran strategik. Bersatu dalam hal yang perlu bersatu. Berpecah kalau tak perlu berbuat demikian. Komuniti perniagaan boleh bersatu untuk memboikot jualan gula kerana tidak berpuas hati dengan keputusan kerajaan, tetapi mereka tidak mahu bersatu memboikot perasuah dalam sektor awam (mengikut dakwaan komuniti perniagaan).

Akhirnya, orang Cina menjadi komuniti yang berfikiran strategik. Sebab itulah kita sukar melihat DAP membelasah MCA, atau Gerakan menghentam DAP. Apa yang selalu kita lihat ialah DAP, MCA dan Gerakan sepakat mengkritik dasar-dasar kerajaan mengenai Bumiputera. Sesekali, ketiga-ketiga parti itu mengkritik UMNO, parti Melayu.

Sebaliknya, orang Melayu yang rata-rata merupakan komuniti pekerja tidak ramai yang berfikiran strategik. Melayu PAS menghentam Melayu UMNO. Melayu UMNO membelasah Melayu PKR.

Ada juga orang Melayu yang tanpa segan silu menghentam “institusi Melayu” seperti UiTM, MARA atau MRSM, walaupun ramai adik-beradik dan anak-beranak mereka sendiri mendapat manfaat darinya. Sesetengahnya graduan UiTM atau MRSM mula bercakap betapa kedua-dua institusi ini tidak perlu lagi.

Begitulah minda politik orang kita.

Memang Melayu!

KONFLIK MAHKOTA KESULTANAN KELANTAN

View Comments

(gambar ini diambil pada 16 Jun 2010, bersamaan hari rabu, jam 1.20pm)


Salam semua...

Dah lama kawie rasa pelik dengan apa yang terjadi diantara DYMM Tuanku Sultan Kelantan, DYMM Tuanku Raja Perempuan Kelantan, DYMM Pemangku Sultan Kelantan dan ahli keluarga Diraja Kelantan.

Walaubagaimana pun, secara tidak sengaja kawie telah mengunjungi blog JUST READ.

Blog ini telah menceritakan tentang apa yang berlaku didalam istana Kelantan. Kisah ini mempunyai 5 bab dan telah ditulis dalam bahasa inggeris dan bahasa melayu.

Kawie cuba menterjemahkan petikan didalam bahasa inggeris dan sekiranya berlaku konflik, adalah lebih baik digunapakai petikan didalam bahasa Inggeris seperti yang dipaparkan oleh penulis blog JUST READ.

Kawan-kawan boleh klik kat Just Read untuk melayari blog Just Read kerana kawie sudahpun meletakkan link kepada blog itu.

Artikel itu bertajuk "SIAPA DISEBALIK KEMELUT ISTANA MAHKOTA KELANTAN"

BAB 1


Saya bukan rakyat Kelantan. Negeri saya, Melaka sudah kehilangan raja berdaulatnya ratusan tahun dahulu. Sebagai rakyat Malaysia yang mendokong kepentingan institusi beraja, saya rasa terpanggil untuk mencari dan mengesan punca masalah yang menyebabkan nama baik sebuah istana berdaulat sedikit tercemar dengan pelbagai khabar angin, fitnah dan tanggapan umum yang berbeza-beza. Semuanya tercetus sejak Sultan Kelantan gering tahun lalu.

Dalam Bahagian I ini, saya tidak ingin menulis panjang lebar tetapi cukuplah sekadar mengutarakan dahulu tajuk utamanya di sini iaitu tuduhan terhadap Raja Perempuan Kelantan, layanan buruk yang diberikan kepada Sultan, 'penculikan' dan gempur ala-Mafia polis terhadap Sultan dan rawatan untuk pesakit otak yang diberikan kepada baginda di Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM).

Saya tidak bercadang mensabitkan sesiapa tetapi berharap agar kisah berikutnya nanti mampu memberi gambaran sebenar mengenai apa sebenarnya yang menyelubungi penghuni Istana Mahkota. Raja Perempuan, Tengku Anis ada menghuraikan beberapa hal penting di dalam suratkhabar tabloid terbaru di pasaran seluruh negara, Transisi. Edisi sulungnya mula dijual hari ini.

Saya akan menulis mengenainya setiap dua hari sekali sehingga mencakupi semua perkara yang perlu dimaklumkan kepada orang ramai, khasnya rakyat Kelantan agar mereka memahami kedudukan sebenarnya, tanpa prejudis.

Saya juga tidak berniat memburukkan sesiapa sama ada mereka yang ada di dalam atau di luar Istana. Matlamat utama pembongkaran ini ialah menyedarkan mereka yang terbabit agar tidak sekali-kali menggunakan hubungan baik dengan Istana untuk kepentingan peribadi.

BAB 2

Dalam Bab 1, saya menyebut bahawa kemelut Istana Mahkota Kelantan bukannya berpunca daripada dalam tetapi campur tangan pihak luar. Bab 2 ini menyentuh bagaimana krisis ini bermula, apa sebenarnya terjadi, kesannya terhadap rakyat, fungsi kerajaan negeri dalam menghadapinya serta reaksi Kerajaan Pusat terhadap semua perkembangan ini.

Pada 14 Mei 2009, Sultan Kelantan jatuh gering dan dimasukkan ke Unit Rawatan Kardiologi (CCU) Hospital Universiti Sains, Kubang Kerian. Baginda sebenarnya diserang 'stroke' ketika dalam bot peranginan di perairan Pulau Perhentian, Terengganu.

Dari sinilah tercetusnya tohmahan kononnya Raja Perempuan, Tengku Anis berbuat khianat terhadap Sultan dengan cara menolaknya hingga jatuh di bilik air istana. Ini didokong pula oleh banyak pembohongan pihak tertentu kononnya Tengku Anis berbuat demikian selepas mengetahui baginda sudah beristeri baru (kita akan bongkar hal ini kemudian).

Tengku Anis turut dihujani pelbagai fitnah, antaranya enggan mengiktiraf anakanda sulungnya, Tengku Faris sebagai pemangku raja dan sebaliknya ingin memahkotakan Tengku Fakhry, jika sesuatu terjadi kepada baginda Sultan. Walhal Tengku Temenggong (Fakhry) sendiri langsung tidak menyimpan hasrat menjadi Sultan, apa lagi untuk menolak hakikat bahawa Tengku Mahkota (Faris) adalah lebih berhak daripadanya.

Tengku Anis juga diperburukkan lagi dengan khabar angin berbentuk hasutan kononnya baginda merampas tanah rakyat untuk Projek Di-Raja Kelantan (PDRK) sedangkan apa yang sebenarnya berlaku ialah, istana memantau tanah rakyat yang tidak dimajukan dan terbiar dengan mengambil alihnya melalui perbincangan dan ia kemudiannya dimajukan dengan pelbagai projek seperti pertanian. Apabila sesuatu projek itu sudah maju, ia akan diserahkan semula kepada tuan punya tanah.

PDRK ini ternyata mencemar nama baik Raja Perempuan sehinggakan ramai rakyat Kelantan sendiri menuduh istana sebagai perampas hak mereka. Tukang fitnah ini bukan saja dari kalangan pegawai yang bertugas di istana malah kakitangan kerajaan negeri yang mempunyai motif tersembunyi (akan diulas kemudian).

Apa yang mendukacitakan seluruh isi Istana Mahkota ialah khabar angin yang disebarkan oleh pihak tidak bertanggungjawab kononnya keluarga diraja ini sudah berpecah belah padahal hubungan mereka tetap akrab seperti sebelumnya.

Pada 24 Mei 2009, baginda dipindahkan ke Hospital Mount Elizabeth, Singapura apabila keadaannya tidak banyak berubah.

Sejak detik inilah ada pihak tertentu di kalangan pegawai istana yang memulakan kempen ingin memecahbelahkan keluarga diraja ini demi memelihara kepentingan sendiri, satu pihak yang mahukan Faris menjadi sultan manakala satu pihak lagi mengapi-apikan Fakhry agar menentang perlantikan kekandanya sebagai pemangku sultan.

Pada hari yang sama baginda dihantar ke Singapura, Majlis Perajaan Negeri (MPN) mengumumkan perlantikan Tengku Mahkota sebagai Pemangku Raja.

Beberapa hari kemudian iaitu pada 28 Mei 2009, Suruhanjaya Perkhidmatan Negeri (SPN) bertindak menukar lima pegawai kanan kerajaan negeri, termasuk pegawai kewangan negeri, pengarah tanah dan galian, ketua jajahan Kota Bharu dan setiausaha sulit Sultan ke Pejabat Setiausaha Kerajaan (SUK) dan ditempatkan dalam satu bilik 'pool' untuk dikongsi bersama. Langkah ini benar-benar mengejutkan banyak pihak. Sehingga ini, kerajaan negeri tidak memberi sebarang penjelasan mengenainya.

Sekitar bulan Jun 2009, baginda Sultan mula menunjukkan perubahan positif di Singapura dan sedar dari koma. Ini amat menggembirakan seluruh kaum kerabat dan rakyat jelata yang mendapat khabar mengenainya.

Oleh kerana baginda Tuanku masih di bawah pengawasan rapi, hanya pembesar negara dan kerabat terdekat dibenarkan melawatnya. Dalam tempoh Julai-Ogos 2009, baginda mula menerima pelawat. Bagaimanapun, waktu lawatan dihadkan agar tidak menjejaskan kesihatan baginda,

Begitupun, ada cubaan individu tertentu cuba menyelinap masuk ke kamar rawatan baginda selepas jam 12 tengah malam. Rakaman kamera litar tertutup menunjukkan antara orang yang cuba berbuat demikian ialah Timbalan Menteri Besar Kelantan pada kira-kira jam 3.30 pagi. Apa maksud dan motifnya berbuat demikian, tidaklah diketahui tetapi ia amatlah mencurigakan. Sejak itulah kawalan diperketatkan di pintu masuk ke kamar rawatan.

Sehubungan itu, anggapan sesetengah pihak yang mendakwa Raja Permaisuri tidak membenarkan kaum kerabat dan pembesar lain menziarahi baginda Tuanku, adalah salah sama sekali kerana ada antara mereka enggan mematuhi waktu serta jadual lawatan.

Pada 8 Oktober, timbul perselisihan faham di antara pengawal peribadi Pemangku Raja dengan pegawai keselamatan Raja Perempuan serta Tengku Temenggong, sehingga satu laporan polis dibuat di Republik itu.

Berikutan itu, atas hasutan pihak tertentu, Pemangku Raja melucutkan keahlian Tengku Temenggong dan empat yang lain daripada Majlis Perajaan Negeri serta menarik balik semua darjah kebesaran, termasuk Jaksa Pendamai daripada beberapa orang yang selama ini rapat dengan Raja Perempuan dan Tengku Temenggong. Tindakan Tengku Faris ini dipercayai didorong oleh desakan pihak tertentu yang ingin melihat keruhnya hubungan keluarga diraja berkenaan.

bersambung...

p/s:

1. Bab 3,4 & 5 lebih menggemparkan... kalau kawan2 x sabar boleh layari blog JUST READ untuk mengetahui perkembangan seterusnya...


2. Turut dipaparkan gambar DYMM Sultan Kelantan yang diambil 16 June 2010 ketika menerima kunjungan PM, DS Najib (dalam Bab 4) dan juga gambar pihak UTK bertindak menghentikan kereta DYMM Sultan Kelantan ketika dalam perjalanan ke airport (dalam bab 5)


OK KAN LELAKI KAWEN 4?

View Comments
Photobucket

Teringat kawie waktu kawie menghadiri kursus nikah...

Kursus nikah ni best kalau diambil sewaktu kita dah hampir diambang perkahwinan. kalau nak amik awal waktu kat universiti pun ok gak untuk pertambahan ilmu tapi kalau diambil dekat dengan majlis pernikahan kita tu, rasanya lagi best... hehhehehehhe...

Photobucket

Kalau kursus kawen kat universiti kawie dulu x best sgt... mungkin sebab peserta kursus segan2 nak tanya soalan2 sensor pada ustaz...

Tapi kalau kursus kawen kat tempat swasta yg ada pentauliahan dari jabatan/majlis agama negeri lagi best kot....

Kalau nak tanya soalan pun, taklah rasa segan2 sangat... soalan yg ditanya tu plak bleh 'soalan gaya bebas'... tu yg best tuh sebab kemusykilan kita akan terjawab. Ustaz2 plak lebih terbuka dengan situasi sekarang nih...

Antara soalan2 sensor yg selalu ditanya adalah... bolehkah kalau isteri **** suaminyer? Jawapannya pun mestilah kawie sensor kat sini... hehehhehehhe...

Photobucket

Teringat kawie kat seorang ustaz tuh ketika kursus kawen dulu....

Ustaz ni cakap, Allah SWT menjadikan lelaki ni sebagai seorang insan yang unik... unik kerana lelaki boleh membahagikan cinta dan kasih sayangnya pada ramai perempuan....

Habis je ustaz tu cakap camtuh, peserta lelaki bersorak dan bertepuk tangan... peserta pompuan pula cam melopong dan diam x terkata2....

Mungkin juga ramai peserta lelaki tuh muda2 belia lagi... so excited sgt dengar kenyataan ustaz tuh... hehehehhehehe... kawie pun bersorak sama...:)

Kawie tak tahu kebenarannya kerana kawie blom merasai perasaan cinta atau sayang kepada ramai pompuan nih....

Ustaz tuh kata lagi... semakin matang lelaki itu, semakin yakinlah silelaki itu untuk membahagikan cintanya... kerana itu Islam membenarkan poligami dengan syarat2 tertentu... hehehehhehehe....

Photobucket

Kata pepatah orang kampung kawie "life begin at 40's".... mungkin pada umur ini lelaki sudah semakin matang, stabil kehidupan dan kewangan dan bijak menguruskan hidupnya?...

Mungkin juga pada waktu ini lelaki sudah bersedia membahagikan cintanya kepada lebih dari 1 wanita?...

Mungkin juga pada waktu ini, hormon lelaki semakin galak dirembes?


Photobucket
Kalau camtuh OK KAN LELAKI KAWEN 4... hehehhehehehhe....

p/s: ada awek duduk x senang baca n3 nih... hahahhahahhaha....