HARAP MAKLUM ........

#########################################

Buat pembaca yang mahu meninggalkan komen, sila pastikan anda meninggalkan link blog anda dalam kotak komen DIQCUSS.


Terima kasih diatas sokongan anda....

kawie2020 team.

PASKAL TAWAN LANUN - BERITA HANGAT DISELURUH DUNIA

View Comments
CERITA INI KAWIE DAPAT DARI BLOG MILITARY OF MALAYSIA


Mt Bunga Laurel

NOTA PENULIS : YANG MENARIKNYA, PASKAL TIDAK MENERIMA BANTUAN NAT0 BERBANDING OPERASI KOMANDO KOREA SELATAN YANG MENDAPATKAN BANTUAN DARI KAPAL PERANG AMERIKA SYARIKAT DAN HELIKOPTER LYNX DARI PASUKAN ANTI LANUN NATO

1. Pasukan elit tentera laut kita, Paskal kini berada dalam rangking pasukan khas yang terbaik di dunia apabila kejayaan pasukan itu menawan kembali kapal MT Bunga Laurel hangat diperkatakan.

2. Pada mulanya sangat sukar untuk mencari respons media antarabangsa terhadap kejayaan ini yang dilapor dibuat pada 11.40 malam, 20 Jan kerana ia tidak dihebohkan lagi kepada media tempatan di Malaysia.

3. Kejayaan ini juga dibayangi dengan kejayaan pasukan khas Korea Selatan pada hari yang sama, kejayaan pasukan khas Korea Selatan ini menjadi berita hangat diseluruh dunia.

4. Pada 22 Jan, berita kejayaan ini mula tersebar di dada akhbar dan agensi berita antarabangsa, AFP dan Reuters mula memetik kejayaan itu untuk disebarkan ke seluruh dunia.

5. Susulan dengan itu, laman-laman Twitter milik rakyat luar negara mula mendedahkan kejayaan itu dan saya lihat jumlahnya semakin bertambah dan pesanan-pesanan ini mula terkeluar lebih kurang setengah jam selepas AFP menyiarkan kejayaan pasukan khas Paskal.

6. Ini bukan kali pertama Paskal mencipta kejayaan tetapi kali ini lain, dunia akan mengenal Paskal, pasukan khas dari Malaysia dan peminat ketenteraan akan menyenaraikan Paskal setaraf dengan pasukan-pasukan terbaik di dunia lain. Jika tidak percaya, cubalah lihat data pencarian enjin pencari internet, nama pasukan ini pasti akan popular dalam beberapa hari ini.

7. Yang paling mengkagumkan, tidak ada casualty atau korban di kalangan anggota Paskal, anak kapal mahu pun di kalangan lanun-lanun itu sendiri kecuali tiga daripada tujuh lanun Somalia terbabit cedera.

8. Keadaan ini sangat berbeza sekali dengan kejayaan-kejayaan tentera laut lain di perairan Somalia, pasti akan melibatkan kematian di kalangan anggota lanun dan sebagai contoh melalui operasi menyelamat pasukan khas Korea Selatan itu tadi, habis kesemua enam lanun menjadi korban.

9. Mungkin anggota Paskal ini sudah beri arahan untuk mengelakkan kematian di kalangan anggota lanun dan arahan ini saya yakin ada kaitan dengan polisi jangka panjang kerajaan Malaysia.

10.Saya berpendapat, lanun-lanun ini bukan tentera profesional atau berjuang kerana agama.

11.Mereka juga tidak akan membunuh anak kapal yang ditawan kerana motif mereka cuba mahu mendapatkan wang tebusan, lanun-lanun ini juga bimbang dengan tindakan yang bakal mereka dapat nanti jika operasi mereka melibatkan pembunuhan.

12.Secara mudahnya, mereka tidak akan berjuang bermati-matian…kalau sudah terperangkap, mereka akan menyerah diri dan jika anda seorang anggota lanun, bertempur dengan pasukan tentera merupakan perkara yang anda akan seboleh-bolehnya cuba elakkan.

RENTETAN OPERASI MENYELAMAT PASKAL

13.Pada pukul 11.37 malam (waktu Malaysia), Pusat laporan kecemasan milik Syarikat Perkapalan Antarabangsa Malaysia (MISC) menerima siaran radio kecemasan dari kapal dagang miliknya, MT Bunga Laurel.

14.Petugas di dalam bilik pusat itu cuba menghubungi kapal MT Bunga Laurel tetapi gagal kerana tidak ada respons.

15.Kapal Bunga Mas 5 (yang ada pasukan Paskal) menghubungi pusat laporan kecemasan MISC pada pukul 11.40 malam dan menyatakan bahawa MT Bunga Laurel sedang ditawan lanun, kapal itu turut melihat sebuah kapal induk lanun berada di kawasan berhampiran.

16.Kesemua 23 orang anak kapal bersembunyi dalam bilik enjin, semua lampu dipadam dan engin dimatikan, lanun cuba memasuki bilik enjin tetapi gagal.

17.Komando Paskal kemudian disediakan dalam dua pasukan dan mereka menyerbu dalam dua buah bot dari kapal Bunga Mas 5 yang terletak kira-kira 29.5 kilometer dari MT Bunga Laurel, operasi bermula jam 1.20 pagi.

18.Pada masa yang sama, sebuah helikopter Fennec dilepaskan untuk mengumpul maklumat dan bantuan tembakan.

19.Berlaku tembakan dari lanun yang berada di atas dek kapal MT Bunga Laurel, anggota penembak hendap (sniper) dari helikopter Fennec membalas tembakan.

20.Lanun dari kapal induk cuba menghampiri kapal MT Bunga Laurel untuk memberi bantuan tetapi digagalkan oleh pasukan Paskal dalam helikopter Fennec.

21.Kapal Bunga Mas 5 yang meningkatkan kelajuan ke arah kapal MT Bunga Laurel turut memberi bantuan tembakan, lanun akhirnya menghubungi kapal Bunga Mas 5 untuk menyerah diri.

SIAPA BERKATA APA DALAM MASALAH LANUN DI SOMALIA

22. Laksamana tentera laut Thailand iaitu Chaiyot Sundaranaga pernah memberi kenyataan bahawa beliau kesal kerana tentera lautnya gagal membebaskan rakyat Thailand yang ditawan yang berada di atas kapal kargo MV Thor Nexus. Laksamana itu berkata demikian selepas menyambut kepulangan anak kapal perang HTMS Similan and HTMS Pattani. Kegagalan ini disebabkan syarikat pemilik kapal terbabit meminta tentera laut Thailand menarik balik misi menyelamat mereka. Akbat kebodohan syarikat itu, anak-anak kapal Siam yang ditawan ini terus tidak dibebaskan.

23. Kapal penyiaran dari United Kingdom, The Spirit of Adventure berjaya menewaskan lanun Somalia dengan senjata Sonic (sistem bunyi yang menyebabkan telinga sakit) dalam insiden pada awal bulan ini.

24. Komander tentera laut NATO Michiel Hijmans yang mengetuai Operasi Perisai Lautan (operasi untuk isu lanun Somalia ini) pernah membuat kenyataan demikian, penggunaan kapal induk oleh lanun Somalia menyukarkan lagi misi menyelamat oleh tentera laut ke atas kapal yang ditawan (nampaknya komodor ini terpaksa menarik kenyataan itu semula kerana Paskal sudah pun membuktikan keupayaan mereka.

PASKAL MASUK MEDIA ANTARABANGSA

*Akhbar yang berpengkalan di Israel iaitu ynetnews dengan judul : Malaysian navy foils hijack attempt in Gulf

*Akhbar dari Turki iaitu seanews dengan judul : Malaysia navy frees hijacked tanker “MT Bunga Laurel”

*Sebuah agensi keselamatan maritim, Neptune Maritime Security yang berpengkalan di United Kingdom turut menyiarkan kejayaan pasukan ini dalam laman web mereka

*Suratkhabar India iaitu HindustanTimes menyiarkan berita penuh kejayaan komando Malaysia itu hari ini.

*Stesten TV dari Amerika Syarikat, Foxnews turut menyiarkan berita kejayaan ini.

*Akhbar WashingtonExaminer

*BBC news dengan tajuk : Malaysia navy foils ship hijack attempt, seizes pirates

*Jakarta Post dari Indonesia

BERIKUT MERUPAKAN TAMBAHAN SENARAI BERITA ANTARABANGSA YANG MEMASUKKAN KEJAYAAN PASKAL DAN MALAYSIA, SILA BACA, SUSUNAN DIBUAT OLEH PEMBACA BLOG MOM IAITU SAUDARA AHJ5xx

  1. Aljazeera
  2. Channelnewsasia (singapore)
  3. Seanews (Turkey)
  4. BBC UK
  5. Reuters (US Version)
  6. http://www.finanznachrichten.de (Jerman)
  7. hutchnews.com (Kansas, USA)

Terima kasih kepada beliau- shahpaskal


P/S: KAWIE2020 BERASA BANGGA DENGAN BERITA INI. SEJAJAR DENGAN PENULISAN TUN DR MAHATHIR DIDALAM BLOG BELIAU TENTANG PERKARA INI YANG BERJUDUL PIRATES

SEJARAH TIDAK MENIPU. BERANI KERANA BENAR

View Comments


Berani Kerana Benar...'khutbah' sejarah oleh Srikandi.

Alang-alang menyeluk pekasam biar sampai ke pangkal lengan...alang-alang mandi biar basah.

Berani kerana benar!

Apa maksud berani kerana benar?Berani kerana benar membawa maksud TIDAK TAKUT DIKRITIK,TIDAK BERSEMBUNYI BILA DIHENTAM BERTALU-TALU,BERDEPAN DENGAN SEGALA CABARAN DAN HALANGAN SERTA TIDAK BERDOLAK-DALIK.

Dalam konteks blog-blog sejarah bagaimana?Ok,berdasarkan definisi di atas berani kerana benar dalam penulisan blog sejarah bermaksud TIDAK MEMADAM KOMEN-KOMEN SESUKA HATI,SIARKAN SEMUA KOMEN SAMA RATA,BERANI MENJAWAB KRITIKAN,BERANI BETULKAN KESALAHAN DAN JANGAN SALAHKAN ORANG LAIN BILA TIDAK DAPAT JAWAB KRITIKAN.

Saya sentuh tentang ini kerana,saya memerhatikan ramai orang yang cuba menulis sejarah Malaysia berdasarkan akal fikiran mereka sendiri tidak mampu bersikap BERANI KERANA BENAR.Mereka sebaliknya bersikap seperti SIPUT KHINZIR.

:D

Ciri-ciri penulis sejarah yang PENGECUT:

1-Komen-komen dighaibkan.
2-Ruangan komen tidak dibuka,anda hanya boleh baca sahaja,komen tak boleh...puji pun tak boleh apatah lagi kritik dan hentam artikel.
3-Siarkan komen-komen yang memuji sahaja.
4-Siarkan komen-komen kroni atau kipas-susah-mati sahaja.
5-Jawab kritikan dengan makihamun,tidak tahu sebab apa...tiba-tiba sahaja 'temper' semacam.
6-Berdolak-dalik,lepas itu salahkan orang lain.
7-Komen yang kritik disiarkan,tetapi tak jawab atau tak layan.Komen yang memuji artikel dia layan pulak.


Saya ambil tiga contoh terbaik untuk menunjukkan penulis-penulis spesis SIPUT KHINZIR.Saya usik sikit,mereka sorokkan kepala masing-masing dalam cengkerang.

1-Kelompok Teori Siam Ayuthia
2-Asreesulu @ Asreemoro
3-Kelompok Ultrakiasu @ Pendatangness


Persamaan ketiga-tiga spesis ini ialah:

1-Menyeleweng sejarah orang Melayu
2-Memprovok sejarah orang Melayu
3-Mendakwa kaum sendiri 'superior'

Saya mulakan dengan geng Siam Ayuthia.Saya tidak faham apa masalah mereka ini mahu jadi Siam.Sedangkan tok nenek mereka Melayu Ligor.Mereka ini kecelaruan identiti,mula-mula mengaku dari Yunnan,kemudian India kemudian mengaku sampai Tanah Melayu lebih awal dari Melayu sendiri!Sekarang mereka mengaku datang dari Monggolia pula!Baguslah,satu suku-sakat dengan Altantuya.Sedih saya lihat mereka ini.Kalau tok nenek mereka masih hidup,dah tentu mereka sakit jantung tengok cucu-cicit mereka memperlekehkan bangsa Melayu dan cuba mencipta bangsa sendiri diberi nama 'Siam Monggol Ayuthia'.'Siam' itu adalah nama negara dan satu kelompok campuran kaum di Indochina pada masa purba.

Mereka sebenarnya dari keturunan Melayu Ligor,tetapi semasa penubuhan Ayutthaya,negeri mereka terserap bawah Ayutthaya.Ketika Patani dan negeri-negeri Melayu lain masuk Islam,Melayu Ligor ini masih beragama Buddha.Maka secara tidak langsung mereka terpisah dari dunia Melayu.Mereka pun semakin rapat dengan orang Tai,Mon dan Khmer sebab sama agama.Ini menjauhkan lagi identiti 'Melayu' mereka (ketika identiti Melayu ditempat lain cuba memisahkan identiti zaman Buddha-Hindu secara beransur-ansur).Ini termasuklah cara berpakaian.Negeri-negeri Melayu lain mula memakai pakaian bersopan terutamanya wanita dengan mencipta baju kurung sementara wanita Melayu Ligor masih berkemban dan memakai sarong.Dalam teks-teks sejarah Melayu,raja Ligor inilah yang jadi wakil Raja Siam untuk paksa negeri-negeri Melayu tunduk kepada Ketuanan Siam di Bangkok.Kemudian selepas naik dinasti Chakri,jawatan raja Ligor ini dimansuhkan.Rajanya melarikan diri ke Kedah dengan kaum kerabatnya.Ketika ini saya berpendapat mereka ada yang sudah memeluk Islam.Malah saya kuat berpandangan bahawa dinasti Chakri mansuhkan jawatan raja Ligor sebab rajanya memeluk Islam.

Jadi sudah tentu kaum kerabat raja Ligor,punya warisan bahasa campuran Tai-Mon-Melayu.Inilah bahasa SIAM.Memanglah beza dengan bahasa Thai standard (Thai Bangkok).Bahasa Thai itu sendiri pun banyak dialek.Thai Lanna (Utara) lain dialeknya.Macam kitalah.Ada loghat Kelantan,Kedah,Terengganu dan sebagainya.

Melayu,Melayulah...kenapa nak jadi Siam pula.Orang Thai Malaysia berkokok pasal Siam bukan pendatang,Melayu Ligor ni pun nak tumpang sekaki.Bila cerita pasal sejarah nenek moyang yang ada kaitan dengan orang-orang Melayu,mak aihh...tumpang sekaki pula sejarah Melayu.MANA SATU NI?CACAMARBA.

Saya nak komen pasal blog-blog mereka.Mereka ni tak bersikap BERANI KERANA BENAR.Sebabnya,komen-komen yang kritik majoriti ghaib entah ke mana.Cuba tengok blog Ustaz Megat.Asyik-asyik pengomen yang sama,yang selalu puji,bodek si Megat itu.Semua pengomennya...tiada blog,walaupun ada akaun blogger,tetapi tiada identiti,ini samalah macam anonymous.Komen pun sikit-sikit (dah ditapis,tak tau nak jawab).CUBA LIHAT SAYA,SEMUA BOLEH KOMEN.Anon,yang pakai nama,yang ada akaun blogger...SEMUA ADA HAK SAMA RATA NAK HENTAM SAYA.Apa saya takut?BERANI KERANA BENAR.
Blog Anai-anai pun sama.Banyak orang mengadu pada saya mereka hantar komen pada Megat dan Anai-anai tetapi komen ghaib.Cuma saya tabik pada Anai-anai sekarang sebab tulisannya semakin realistik,tak macam dulu-dulu.Yang masih merapu ialah Megat dan Malaypress (apa pasal Malaypress,tak Siampress?),tapi Malaypress ada tulisannya boleh pakai.

Baru-baru ini adik Islamic Neutron (IN) dengan beraninya mengomen Malaypress.Jenuh juga Malaypress mahu jawab (ikutkan hati,nak dipadamkan aje komen si IN tu).Cuba semak pada artikel Siam bukan Thai:http://themalaypress.blogspot.com/2011/01/siam-bukan-thai.html#more

Adik IN dengan beraninya mempersoalkan percanggahan antara Megat dengan Anai-anai dan Malaypress sendiri.Persoalkan takhta Nai Long Kassim lebih bersifat monarki bukan bersifat sistem khalifah sebenar yang berasaskan Majlis Syura.Dan perihal Megat yang sesuka hati bubuh nama SYARIFAH dan Al-Jefri pada Tuanku Zahirah,permaisuri Agong.Lihat apa Malaypress jawab:


"saya dah jawab soklan ni:


Berkenaan, Megat Jafri - dia menulis, saya membaca.
Berkenaan - Tuanku Nai Long Kassim dia bercerita saya mendengar.
Berkenaan Anai-anai: Kami berdiskusi banyak perkara...
Berkenaan UUK - yang ni Undang-undang Syariat Islam zaman dahulu...banyak rahsia dalam ni tapi kena tahu baca..."

Ulasan:

Ini namanya BERDOLAK-DALIK.Tak tahu nak jawab.Maka SALAHKAN ORANG LAIN.Masalahnya dia baca tetapi PERCAYA SAMPAI SESATKAN ORANG LAIN MELALUI BLOGNYA.Orang tulis,angguk.Orang bercerita,angguk.Buatlah analisis sendiri.Buat 'cross-reference'.Takkan nak jadi 'photographer' sampai mati.Belajar-belajarlah jadi jurnalis pula.Tidak kisahlah profesion jadi tukang tangkap gambar,tetapi jadilah tukang tangkap gambar yang kritis dan analisis.

Dalam artikel itu,Malaypress campur adukkan pandangannya sendiri dengan artikel Berita Harian,lepas itu pengikut Siam Ayuthia angguk-angguk seronok.Padahal yang mengaku dari Monggolia itu orang Thai Malaysia.Yang puak Malaypress rasa dari Monggolia tu kenapa?Yang mengaku itu 'Siam Buddha'.Yang si Siam Islam ini tumpang sekaki kenapa?Tiada identiti?Kejap menenggek sejarah Thai,kejap tumpang sejarah Melayu.Tak boleh tuntut wilayah Ligor dari Thailand sebab orang Thai ganas-ganas macam Yahudi,nah!nak rampas tanah orang Melayu pula pun jadilah,sebab orang Melayu ni lemah lembut,suka tolak ansur.

Ok,kita beralih pada seorang yang masih baru dan cuba-cuba nak masuk gelanggang.Namanya Asreesulu atau Asreemoro.Tapi lepas dapat kekuatan secara tiba-tiba,dia buang Asreemoro sebab perkataan 'Moro' itu baru diketahuinya panggilan Sepanyol kepada kaum Tausug.Jadi dia pakai Asreesulu kini.

Saya dah komen pasal penulis Tausug Global ini pada artikel yang lalu.Mula-mula penulisan dia realistik sebab menceritakan sekitar asal-usul Tausug dan kaum-kaum Filipina.Kemudian entah macam mana,dapat 'kekuatan' baru...semua kaum-kaum disekitar Sabah dan Filipina cuba diTausugkan.Termasuklah orang Bugis dan Bajau.Tak cukup dengan itu,dia Tausugkan sekali segala bangsa dalam dunia yang fana ini sampai Nabi Adam pun jadi Tausug sama.Nabi Muhammad lagilah...Tausug juga walaupun satu dunia tahu Nabi berbangsa Arab dan cakap Arab.

Tak puas hati lagi...dia mula hina-hina bangsa Melayu.Mula-mula dia hina bangsa Bajau.Kemudian orang Laut.Lepas itu dia 'start'...ya dah naik penyakit dia...dia 'start' hina bangsa Melayu dan dakwa bangsa Melayu adalah pecahan dari 'RUMPUN TAUSUG'.Lawak...lawak...

Penyakit dia ni lebih kurang sama macam penyakit Siam Anai-anai.Satu dunia nak diSiamkan.Kerajaan Arab,kerajaan Turki,semua bawah takluk Siam Sam-sam.

Lepas itu datang penyakit kedua.Dia pergi Tausugkan semua nama-nama tempat dalam dunia SEBIJIK MACAM ANAI-ANAI YANG SIAMKAN NAMA-NAMA TEMPAT.

Tapi YANG ANEHNYA,artikel-artikel dia TIADA SIAPA PUN KOMEN.Betul ke tiada siapa nak komen?HAKIKATNYA ASREESULU TUTUP KOMEN DIA.Kenapa takut?Berani buat berani tanggunglah.

Setiap artikel saya,saya buka perbincangan.Nak puji,nak hentam nak kutuk saya...kutuklah.APA SAYA NAK TAKUT?BERANI KERANA BENAR.

Sejarah Melayu lengkap dengan manuskrip dan batu bersurat.Malah ada manuskrip terang-terang tulis 'bangsa Malayu'.Ini dalam keping tembaga Matari Singa Jaya Himat tertulis dengan megah perkataan 'bangsa Malayu' dalam tulisan Rencong.

Petikan dari prasasti ini,yang diduga berusia dari era Majapahit (abad ke-13) namun penelitian terbaru menyatakan ia jauh lebih tua dari itu sebab masih menggunakan gaya bahasa Melayu Kuno sedangkan ketika itu bahasa Melayu memasuki era Klasik:


"Mat, dari ratu, lami lami bangsa Malayu,.."


Saya cabar Asreesulu tampilkan prasasti tertulis 'Tau Sug' secara terang-terangan.

Memang tiada.Yang ada adalah reka-rekaan dari Asreesulu,pinjam keagungan sejarah Melayu putar jadi sejarah Tausug,tanggal mana-mana istilah 'Melayu' tampal balik dengan istilah 'Tausug'.Ini pembohongan sejarah paling lekeh dan memalukan.Lebih lekeh dari geng Siam Anai-anai.

Akhir sekali,geng Ultrakiasu.Ini geng sakit jiwa.Tiap-tiap hari trauma dengan istilah 'PENDATANG'.Makan tak lalu,tidur tak lena.Makan hati berulam jantung.Sebab takut kena halau dengan UMNO,geng ni cari duit banyak-banyak,main judi TOTO,jadi Ah Long,tipu sana-tipu sini.Lepas jadi kaya-raya ingatkan hilanglah demam kiasu tu.TAPI RUPANYA MAKIN MENJADI-JADI.Takut pula orang Melayu cuit duit dan harta benda dia.DIA NAK NEGARA MALAYSIA PULA.Baru terjamin hidup dia.DIA NAK ORANG MELAYU DAN UMNO IKTIRAF DIA NI PRIBUMI MALAYSIA,BUKAN PENDATANG.

Hei..hei...hello...hello...anybody home?Kalau dah pendatang,pendatanglah...mana boleh jadi pribumi pula.Kalau orang Melayu beramai-ramai pindah ke negeri China,'still' jadi pendatang juga oleh KOMUNIS CHINA.Sedangkan kaum Uigur yang berzaman-zaman duduk di China pun didiskriminasi seolah-olah pendatang,apatah lagi orang Melayu kalau tiba-tiba berkokok nak jadi pribumi China pula.Tapi kan kalau Melayu nak berkokok pribumi China pun memang boleh punya.Bukti?Kan kajian sarjana Barat kata ada keturunan Melayu yang berasal dari China.Malah pribumi Taiwan berbahasa Malayo-Polinesia.Jadi orang Melayu bukan sahaja pribumi Malaysia,malah China juga!Tokoh legenda kiasu ialah siapa lagi kalau bukan Lee Kuan Yew.Punyalah dia perkukuhkan pertahanan negara pulau dia itu takutkan orang Melayu mengamuk parang terbang.Beli jet-jet pejuang,buat perjanjian dengan Israel.Akhirnya dah nyanyuk pada hari ini dia merapu tuduh Malaysia dan Indonesia MERANCANG MUSNAHKAN BISNES PELABUHAN SINGAPURA.Lawak...lawak..gila khinzir betul kiasu dia tu.Khinzir pun tak gila dan kiasu macam dia.

Buat pengetahuan anda semua,Micheal Chick itu pernah ada laman web,dan saya pernah serang artikel dia.Tetapi MALANGNYA DIA TAK DAPAT JAWAB.Dia biarkan saja komen saya tak berjawab.Tidak berapa lama selepas itu laman webnya ditutup,sebelum itu dia bagi pengumuman yang dia kononnya akan 'fly' ke Amerika.Dan tidak ada kaitan dengan Malaysia lagi.Fuh!Takut juga apek ini dengan POLIS.

Kalau benar,jawablah.Apa pasal takut?BERANI KERANA BENAR.

Saya,Srikandi...tidak pernah takut pada sesiapa.Sesiapa yang cuba seleweng dan buat pembohongan sejarah,saya akan pertahankan sejarah Melayu.Apa saya nak takut?Prasasti ada,bukti ada.Rekod-rekod luar ada.Sejarah Melayu tak macam sejarah Siam atau Tausug.Sejarah Melayu siap dengan bukti-bukti bertulis.Sejarah Siam ada 'bukti bertulis' tetapi DITULIS DALAM BAHASA MELAYU OLEH ORANG MELAYU!Siam Nai pergi putaq Kitab Undang-undang Kedah,dakwa ini kitab bukti sejarah kaum Siam Nai.Padahal kitab itu ditulis oleh Marhum Kayang pada abad ke-16.Sejarah Tausug lagi tiada bukti apa-apa.Dongeng orang-orang tua sahaja.Bayangkan,Asreesulu boleh percaya dongeng orang-oran tua Jolo yang dakwa Jolo tempat nabi Adam turun.Lepas itu bagaimana pula Nabi Adam mahu bertemu dengan Siti Hawa di Padang Arafah?Naik kapal laut?Padahal ketika itu nabi Adam sehelai sepinggang.Ya?Tumpang UFO?Lawak...lawak...

Saya tidak takut pada sesiapa.Ultrakiasu?Lagi la saya tak takut.Saya bukan macam pemimpin UMNO sekarang.LEMBIK.Takut sangat pada Ultrakiasu.Takut sangat pada Komunis Malaya.Tengok kes Interlok tempoh hari.Nasib baik yang bakar itu kaum Hindraf.Bolehlah Utusan Meloya berdegar-degar kutuk perbuatan membakar novel itu.Cuba Namawee yang bakar?Senyap saya rasa.Tengoklah YB Padang Rengas itu.Dahulu bukan main dalam parlimen..."Rasis!,Rasis!,Rasis!" ditudingnya pada ahli-ahli parlimen DAP.Tapi sekarang LEMBIK TAK BERKUTIK DENGAN KOMUNIS.Kenapa ya?Saya berharap dan berdoa janganlah sebab kena suap sampai kenyang sudahlah.Kesian pada anak bini.Makan duit haram.

Saya setuju dengan pandangan Tun Dr. Mahathir (rujuk Utusan Melayu 29 Jan 2011) yang mengatakan penulisan sejarah TAK PAYAH AMBIL KIRA SENSITIVITI KAUM.Betul kata Tun itu.Apa hal pula nak kira sensitiviti kaum.Sejarah ialah menceritakan yang benar.Yang putih,putihlah.Yang hitam,hitamlah.Buat apa nak sorok-sorok.Kalau kaum Komunis itu banyak dianggotai oleh Ultrakiasu,maka takkan nak tulis dalam buku teks "orang Melayu adalah komunis yang menyerang penduduk Malaysia,membunuh dan mengganas".Lepas itu tambah perisa lagi,"kaum Cina dan India adalah pribumi Malaysia manakala orang Melayu pendatang dari Sumatera".Macam itu?Tak tahulah sampai tahap itu kebodohan penulis-penulis sejarah UMNO nak jaga hati Komunis dan Hindraf (saya kata Komunis dan Hindraf ya...bukan Cina dan India,jangan salah tafsir,ada beza di situ).

Alang-alang mandi biar basah.Saya,Srikandi...tidak gentar berjuang.Saya pemusnah musuh-musuh perwira.Saya tidak takut pada kritikan dan cacian.Sebab apa?

SEBAB BERANI KERANA BENAR.

Jika saya salahkan sila betulkan.Sebab itu saya tidak takut dikritik.Inilah keberanian yang sebenar.

~Srikandi
Śesavvārimadavimathana (pembunuh musuh-musuh yang sombong tidak bersisa).