HARAP MAKLUM ........

#########################################

Buat pembaca yang mahu meninggalkan komen, sila pastikan anda meninggalkan link blog anda dalam kotak komen DIQCUSS.


Terima kasih diatas sokongan anda....

kawie2020 team.

Pengorbanan Chenta

Photobucket
"Abang... abang... lama lagi ke nak baca surat khabar tu... saya sibuk kat dapur ni.. boleh tak abang tengokkan Aimi tu.. Aimi tak mahu makan nasi... abang pergilah pujuk dia... kalau tak ada orang tengok tak akan makan tu..."

Kawie terdengar suara isterinya dari dapur. lalu kawie melipat surat khabar dan pergi kearah aimi yang bersama sepinggan nasi.

Aimi seorang anak perempuan yang cerdik. Dia berusia 8 tahun dan sudah darjah 2. Aimi memang tak suka makan nasi. Dia lebih gemarkan nugget, hotdog, mee dan maggi.

Sememangnya pada hari minggu, kawie akan bersama isteri dan anak perempuannya, aimi, akan berada dirumah. Kadang-kadang mereka akan keluar bersama.

Aimi sayang, kenapa tak nak makan nasi ni.. nanti mummy marah... makan lah sikit yer.." kawie memujuk aimi sambil cuba menyuap nasi kemulut anak kesayangannya, aimi auleya'.

Aimi menarik mulut muncung sambil mengeleng kepala....

"sayang tolong daddy ek... tolong dady makan nasi ek.. nanti mummy marah daddy... sayang tak nak tengok mummy marah daddy kan"

Aimi menunduk kepala, berdiam diri seribu bahasa....

"sayang sayang daddy kan... marilah makan.. daddy suapkan yer"...

"daddy... aimi sayang daddy tapi ada satu syarat kalau daddy nak aimi makan nasi.."

"oklah.. daddy akan ikut syarat sayang tu ek.. mari daddy suapkan nasi"

Kawie senang hati kerana aimi makan nasi dengan mulut yang penuh itu... Aimi tanpa merungut terus makan sambil disuap oleh daddynya itu.

Isteri kawie terkejut melihat aimi berjaya makan nasi dengan habis. Lalu bertanyakan kepada kawie bagaimana aimi boleh makan nasi sampai habis..

"abang berjanji nak turutkan syarat aimi ni sekiranya aimi makan nasi sampai habis.." terang kawie pada isterinya...

"aimi jangan lah nak benda-benda yang mahal... mummy dan daddy tak ada duit sangat" kata ibu penyayang itu.

"Aimi tak nak barang lah mummy, aimi tak minta barang-barang mahal" kata aimi dengan suara yang perlahan...

"ok sayang, sayang nak apa? cakaplah" kata kawie sambil tersenyum...

"tapi daddy jangan marah yer" kata aimi sambil tersekat-sekat suaranya...

"aimi nak gunting rambut sampai botak licin" suaranya masih lagi dalam keadaan takut...

"apa!!! mana boleh budak perempuan berambut botak!!!" tegas isteri kawie yang agak emosi dengan permintaan anaknya itu...

"kenapa aimi nak botak kan kepala ni.. tak takut kawan-kawan kat sekolah ejek nanti?" kawie bersuara memujuk...

"Daddy tahukan aimi tak suka makan nasi.. susah aimi nak makan nasi tapi aimi makan juga.. daddy, botak kanlah rambut aimi.. daddy kan dah janji" aimi mula menangis...

kawie terpandang isterinya melihat telatah anaknya itu... isterinya seperti memahami dan mengangguk perlahan memberi persetujuan...

"dah lah tu sayang, jom daddy bawa aimi ke kedai gunting rambut.. kita botakkan kepala aimi yer" kawie berkata sambil memujuk...

####################

Photobucket

Pagi isnin itu seperti rutin harian, kawie dan isteri menghantar aimi kesekolah sebelum mereka menruskan perjalanan ke pejabat masing-masing.

Setelah bersalaman di pintu pagar sekolah, tiba-tiba seorang budak lelaki yang ditemani ibunya memanggil aimi...

"aimi.. aimi.. tunggu... kita masuk sama-sama yer" laung Sanjay yang botak itu...

Sanjay berlari-lari kearah aimi dan mereka bersama memasuki kawan sekolah....

“Sir, your daughter is great indeed!”

Tanpa memperkenalkan diri, ibu Sanjay bersuara sambil datang kearah kawie dan isterinya....

“That boy who is walking along with your daughter is my son Sanjay. He is suffering from leukemia.” Ibu Sanjay berkata dengan sedih.

“Sanjay could not attend school for the whole of the last month. He lost all his hair due to the side effects of the chemotherapy".

"He refused to come back to school fearing the unintentional but cruel teasing of the schoolmates. Your daughter visited him last week and promised him that she would take care of the teasing issue. But, I never imagined she would sacrifice her lovely hair for the sake of my son! Sir, you and your wife are blessed to have such a noble soul as your daughter.”

Kawie cukup tersentuh tanpa berbicara... hatinya begitu terusik sekali...

Kawie berkata dalam hati:

“Aimi sayang, aimi Sayang ajar daddy tentang pengorbanan!”

144 comments :: Pengorbanan Chenta

  1. waa.. apsal tibe2 wat enri yg touching neh?? ehehe

  2. [jard] hari ini hujan yg lebat menyebabkan hari aku suram... n3 pun suram jugak...

  3. huwaaaaaa.....
    sedihnye cite ni...

    ada ke orang yang sanggup berkorban utk sy?

  4. huii...bahgianya kuarga dia ada anak yg chumel nan wife penyayang lagi...



    oittttttt wahhh selama nih curang eh ngaku bujang!!!!!!!!!

  5. hmm..
    sedihnye cite nie...

    agak2 story ni ade kaitan dgn sape eyk?

    :)

  6. adakah ini entri taubat melucah?

    hahahaha;DD

  7. halemak...sedihnye....tapi,aimi auliya' tu nama bakal anak ye???hahaah

  8. aku kagum dengan anak kawie..serius aku berharap aku pun boleh jadi macam dia..

  9. terharu...terharu...... kawie xnak botak ke?? ehe

  10. ekleh ko touching lak!! MANA SEKSULITI KO NIE AKU KECEWA DGN PERUBAHAN KO KECEWA!!!

  11. [enulwanie] saya! saya! berkorban apa saja...

  12. asal pink entah apa nama dia asik dia je top komen ekleh!! skandal lak!! malu je aku tgk ko nie!! bawak2 lah megucap!!

    xbox360 aku jeles aku nak top komen!!
    sila singkir kan beliau!

  13. ah! aku lupa nak cakap! ko punya ym apa ada awek nak sgt ym ko! pelik je..

  14. [i'mheppie] hehehehehe... ko dah terpikat ngan aku ek.. patutlah marah semacam jer... hahahahahaha...

  15. [anisahangtuah] kisah benar ni.. sob..sob.. sedih ar.. x de bini lagi... hahahahaha...

  16. [mint] hahahahahha.. aku tahu ko rindu ngan kelucahan aku.. hahahahahahaha....

  17. ah2 aku lupa lak
    yg aku pelik tu.. camner dia boleh dpt ym aku! aku tak kasi tau pow! pandai lak dia korek!

    ko punya dia nak suruh aku tanya lak!
    aku budjet dia nak kasi aku jeles!

    apa pandangan ko!!??
    dia syok dgn aku tapi nak guna kan ko tuk tghk daku jelas tak!! bila dia nak add ko BINCANGKAN!!

    xbox360
    ah2 aku nak top komen! hahaha

  18. [lala] camne nk ade anak sedangkan bini pon aku x de lg.. hhhuaaaaahhhhhhhhhhh....

  19. [solehah] alhamdullilah.. jgn lupa tanamkan azam jd isteri solehah sama...

  20. [mier@merr] hahahahaha... ada byk kepala kawie yg botak ni...

  21. [boneka x sakit] hahahahahaha... ko org pertama marah aku dgn penuh perasaan... hahahahahaha...

  22. siapa kah sulatan melaka yg ke 4..??

  23. kalau aku ada dua epal aku kasi ko satu epal
    berapa epal aku ada!!??

  24. kalau A adalah 1
    dan B adalah 2
    c adalah....?

  25. aku tadi terkentut lak busuk gila!!

  26. [boneka x sakit] hahahahaaha.. pink tu lawa tuu.. ko x moh ngorat dia ker? hahahahahaha...

  27. agak2 dah melepasi awek pink tu ke belom jumlah komen aku kat page ko nie!! dlm misi menajdi pekomen terbaek nie hahaa

  28. [boneka x sakit] ade aweks nk ym aku? ko suruh je dia merisik aku dulu.. hahahahaha...

  29. pink tu tak lawa pown! aku dah tgk pown biasa je..

    kalau pic semua dari atas mesti tak lawa pecaya lah kata2 aku wahai shabat blogger ku!!

    asal dia cakap dia syok dgn aku ke??
    why am i not suprise

    Jijik tak ko?? hahaha

  30. [boneka x sakit] hahahahaha.. aku rasa dia syok kt hg laa.. dy saja nk porak peranda persahabatan kita... hahahahahaha...

  31. ye ke?bgusnye kawie ni nk berkorban utk sy?
    pe yg sggup kawie korbankan?

  32. aku pk awek tu mintak ym ko sebba nak tgk aku jeles ke atau tidak tu je!! nyata awe tu syok dgn aku sbnr yer

    why am i not suprise!

    jijik tak ko!!??

  33. biasa la perempuan akan buat apa saje untuk mendapat kan diri aku nie!! aku kan berharga lagi diingini secara seksual oleh setiap lapisan maysrakat!! huhuhu...

    jijik tak ko!?

  34. enul tanya apa ko nak korban kan?? ko jwp keterunaan ko HAHAHA.. :P

  35. abe sham maner? aku tiba2 merindui beliau!

  36. ekeleh~ ko rasa aku dah lepasi beliau belom ah..

  37. apa lah ko komen dgn dia sampai 12komen aku baru 3..
    ekelh awek tu syok dgn ko pown agak2 lah kan!!

    dia buta kerana tak nampk aku yg jauh ensem huhuhu

  38. wah...keterunaan?

    hmmm..boleh ke kawie?
    hahahahahahhahahaahaha

  39. asal tak leh ke kawie
    tak kan lak ko dah mati...
    hurmm... erk!
    syg muda2 dan mati... erk!

    haha..

    takpe aku sanggup berkorban demi ko kekekekeke.~

  40. haha...aku sedih dah baca...
    tp bila pikir2 balik...

    ko kan still bujang..
    ceh!!!

    apapon citer nie best...sayu..

  41. [boneka x sakit] hahahahaha.. ko memang boneka kesayangan aku... ko dah jd pengomen tegar nih? sesuai sgt ngan ko yg suke beromen.. hahahahaha...

  42. [enulwanie] awak nak keterunaan saya ker? hahahahaha.. saya rela lah awak... hahahahahaha....

  43. [edphotography] hehehehehe.. aku memang single mingle lagi..hahahahaha...

  44. {boneka x sakit] hahahahaha.. jgn ko harap.. gajah pon menangis tgk aku punyer.. hahahahahaha...

  45. sy malu la kawie...xpenah ckp cmni kt blog...
    auwwwwwwww!

  46. Aimi auleya.. Comelnya nama.. Huhu.. Mmg plan nak gune nama tu ke nnt??? Atau mmg dh ada anak nama tu??? Jeng3x.. Hahaha.. ;p

    ~ tak leh chenta sama blogger pasni.. ngehehe.. ;)

    Pengorbanan trlalu subjektif utk dihuraikan..

  47. as if lah kan!!
    ekeleh ko skesual harsment awek dlm komen section sedih aku!

    wei aku top wei 20 komen tahniah aku!! ko kasi aku hadiah wei hahaha!!

  48. [enulwanie] naper aku berdebar2 plak nih... hehehehehe.. i rela u... hahahahaahaha...

  49. nak jadi pengkomen tegar la pasni!
    nk fight dgn boneka x sakit.
    boleh x abg kawie?

    auwwwww...
    mula menggedik di mlm sbtu.
    mlm jumaat dh terlepas...

  50. [farhana] aimi auleya nama yg sedap.. maksud pon bagus gak.. aku memang nak anak aku nama ni... pengorbanan adalah subjektif... betul tu farhana.. sokong sgt2...

  51. mana ada aku suka romen ko nie! aku bdk2 main polis and tri lagi! romen mana aku tau!! bukan yer aku ada buku kamar sutra pown! agak2 lah keluar stament megelirukan awek2 nanti diorang pk aku kuat sek lak! apa la ko nie ceh!!

  52. [boneka x sakit] hahahahaha.. aku tahu ko nak aku maki ko kan..kan.. hahahahahaaha...

  53. mana adaa... aku mana suka kena maki! ehelek~

    eh aku lak nak anak nama
    izatul natasha,

    best tak? tapi aku tak tau apa maksud dia! agak2 baik tak!

    ekeleh kita dah pk dah tu! memang lah kita nie lelaki bervisi!

  54. waaa.. terharu nya..

    aku dah pernah botak.. hahaha.. serius best.. ringan kepala weyhh... hahahaha

  55. owhh.. aku dah paham
    owh ko kawie ekeleh...
    ko...

    aku paham.. sgt2..
    awek pink nie punya nama ada dlm entry nie!
    betol tak tekaan aku!!

  56. [enulwanie] hehehehehe... dok gedik ker? teringin ar nk tgk gedik camner... hahahahaha...

    boleh je nk jd pengomen tegar kt sini... hahahahaha...

  57. hehehehhe...
    gedik dlm blog je la..
    kat luar,i very the sopan.
    auwwwwwww
    malu puji diri sendiri..

  58. [boneka x sakit] fuyoohhh!! statement yg penuh bervisi dari en boneka x sakit... ternyata aku memandang rendah jutawan boneka ini... hahahahaha...

    izatul natasha.. sedap tu sebut nama dia.... hehehehe.. seyes sedap...

  59. takleh jadi nie kalau terus camnie enul punya raking naik!!
    aku kena fight!
    wei....

    meh lah layan i abg kawie
    sambil selak paha yg berbulu nipiss... auw~

  60. [pinkyLucia] kalau kita kawen nanti awak jgn botakkan kepala awak ek... hahahahahaha... statement bervisi aku.. hahahahaha....

  61. tu arrr ko jgn curi nama nie aku nak patten kan lah!! kat sirim dgn jakim.. agak2 pass tak hahaa.,..

  62. [enulwanie] hehehehehe... tp nk tgk u bergedik bleh tak? hahahahaha...

  63. [boneka x sakit] hhuuuiiihhh... tak hingin aku ngan ko boneka!!!!! hahahahaha.. x bleh aku nk bayangkan ko selak paha ko... kalau ade ahfatt mesti menitis air liur dia... hahahaha....

  64. aduhai..entry yg menyentuh hati :)

  65. aku pown na tgk juga ko bergedik! hahahahahaha

    ditujukan pada kawie2020

    enul sila jgn perasan haha :P

  66. ah fat bixsekual!!
    haritu dia ajak aku cyber sek dia cakap biarlah dia jadi amoi! gila stamengt hahaha..

  67. upsss...boneka..
    abg kawie i x gay tau..
    dia setia dgn i je..
    auwwwww..... (lagi!)

  68. apa nie kawie semua awek nak ko setia dgn dia
    aku mcm tak pecaya je!! ko pakai minyak apa nie

    ron89 ke?
    huhuhuh...

    dia gay.. aritu dia ajak aku seksual2 pecaya lah kata2 aku nie agak benar,, kut,

  69. wei blah lah ko ! ko igt ko popular aku jeles ke?? BLAH LAH! GEMUK!!

  70. [boneka x sakit] kuat sex tu 1 kelebihan la.. aku tak malu le pasal title kuat sex ni.. hahahahaaha...

  71. wei anoimys ko sedap oren je kutuk kawan kesygan aku nie!!

    ko tgk dia mcm gemuk ke ko jgn melampau bai~

  72. ala ko kawie nak sex lak! muka mcm tenuk sex dgn boneka je lah ko!
    korang dua2 gay!

  73. siapa tu yg berani kutuk abg kawie i?marah ni tau!!!

    auwwwwww...

  74. hahahaha okay kantoi! aku baru nak buat drama komen sikit!!

    yelah aku lah pegomen anyomny tadi hahaha.. lawak tak aku!!

    boneka!

    kantoi lak aku! haha

  75. hahaha.. sape yg nak kawin dengan ko? lalala~~

  76. hahahahaha... dah nak gaduh ker? gaduh.. jgn x gaduh... hahahahahahaha....

  77. enul poyo lak!
    saje nak rampas takhta komen aku wei bdk2 kecik tidur lah awal.. sok nak main badminton!! apaa daa..

  78. aku buat komen section ko nie mcm karpet chanel 18 hahaha..

    ko nie pown satu
    suka ye tgk kami aweks gaduh pasal u! nyampah tau!! NYAMPAH!!

  79. saya bkn bdk kecik tp sy x besar.
    hehehe...
    boneka jeles!
    org pun nk naikkan ranking org gak!
    syg abg kawie...
    auwwwwwwwww

  80. hak hak hak!! mana bleh.. aku kena pertahan kan kedudukan aku!! korang semua gi tido sok nak maion badmiton!
    aku pk.. pasnie
    dan masuk late night punya komen..
    kena panas2 sikt kan abg kawie!!

    are u ready for some hot action syg~ hahahahahAHHAAHAH!!!

  81. mana boleh?
    mlm ni sy nk main batu seremban dgn abg kawie..
    boneka sila tidur awl!

  82. sambung lagi wei... sambung gaduh.. aku nk jd batu api plak nih... hahahahaha....

  83. [pinkyLucia] hehehehehe....

  84. 1

  85. 2

  86. 3

  87. 4

  88. 5

  89. [enulwanie] aku tersentuh ni ngan statement ko nih.. hehehehehe....

    nanti kita gedik2 jgn cakap kt boneka ek... hahahahahaha...

  90. 6

  91. 7

  92. 8

  93. 9

  94. 10

  95. [cinta cukelat] aku memang tersentuh ngan cokelat ni... sedap dimakan... hahahahaha....

  96. 11

  97. 12

  98. 13

  99. 14

  100. 15

  101. 16

  102. 17

  103. 18

  104. 19

  105. [boneka x sakit] ko belajar mengira kt sini plak? hahahahaha

  106. huhuhuh aku rasa kedudukan aku dah stedy kut! HAHAHAHAHA

    lega sikt stress aku!! tak sangka berseksual dgn ko mampu melegakan stress!
    betol la. sex baik tuk mlepaskan tekanan HAHAHAHAHA!!

  107. xpe xpe abg kawie..
    dia tgh mengira biri2 senang dia nk tidur.
    senang kita nak main batu seremban nnt kn..

  108. huhu...

    sedey..

    kanak2 ribena sgt comel..

    huhu..
    sape nak berkorban utk cikgu ribena ni?

  109. pergh tu dia...~

  110. weh!!! ini entry paling hebat yg ko da buat!
    berair mata aku baca part yg last tu...

    kan elok sume orang ade fikiran mcm dak kecik tu kan? ;)

  111. ko dah kawen
    dah ada anak
    kata ada jodoh dengan aku
    *frust*

  112. hahahaha

  113. [nur] kawie kan ade kt sini... hehehehe...

  114. [farae] tuu dia.. maner? maner? aku nk tahu gak.. ape dia? hahahahaha..

  115. [akmaranuar] hebat ker? xdelah... tp ni kisah benar yg telah berlaku dinegara kita..

  116. [norlaila] hahahahaha... kan no 2 masih available... hahahahaha...

    p/s: bukan anak aku ler.. watak adalah rekaan semata2...

  117. [pinkyLucia] hehehehehe...

  118. lalalala~~

  119. aku tamau no 2
    tamauuuuuuuuuuu

  120. [pinkyLucia] awak cari saye ker? hehehehehehe....

  121. [norlaila] hahahahahaha... madu itu manis le cayang... hahahahahaha....

  122. tak.. saje nak wat kac0 kat sini.. sbb boring tak tahu nak wat pe.. lalala~~

  123. [pinkyLucia] hehehehe.. jom ym?

  124. tak pernah ym ngn blogger.. hahaha.. nervous plak.. lalala~~

  125. arghhh....

    sumpah besh n tetibe teringin sgt2 nak anak cepat!!!!

  126. [pinkyLucia] ok lah kalau x nak... huhuhu... x bleh nk memaksa...

  127. [ghostone] hehehehe.. aku pun nk anak gak tapi kene cr bini dulu ar.. hehehehehe....

  128. hahaha.. merajuk ke? kan aku mintak email td.. nak kasik id ym.. ko yg tak kasik email ko.. huhu

  129. tak manis untuk aku
    biarla aku yang tunggal
    muahahah

  130. wow..
    the best entry kawie ever made..
    i luv dis...

    i'm gonna get botak too..
    haha...

  131. hahaha 51komen! aku dan Owrning kat page ko nie hahaha...

    ngneges bdk enul tu balik.. huhuh
    ewah! aku rasa aku nak buat camnie selalu lah!

    tgk tu ada detik2 romatik ko dgn awek pink tu! wacaya sama lu joe!!

    gurat2 jgn tak gurat!

  132. [pinkyLucia] ahaks... malu le plak..hahahahaha...

  133. [noorlaila] x manis untuk ko berseorangan... aku juga tunggal disini... hehehehehe...

  134. [i'msosupernotcool] hahahahaha.. I will not follow you to bald... my stock will rapidly decreased when I'm bald... hahahahaha...

  135. [boneka x sakit] aku dalam mission nih... hahahahahaha.. terasa cam cicakman plak... hahahahahaha...

  136. citer betul3 ke ni..
    tu nama anak ko ke? aimi auleya..
    cantik nama tu...
    nak simpan la nama tu..

  137. [kamileha] hahahahaha.. ko percaya ker? hahahahaha...

  138. aku dah baca semalam, tapi harini baru boleh komen. huh.


    baik gila budak tu. ada ke budak kat Malaysia macamtu ya?
    Aman Dunia kalau itu adalah generasi masa datang.

  139. eleyh.. ngan aku pun ko nak malu.. geli aku.. hahahaha

  140. ohhh terharunya bca cita neh...hiihiihih

  141. sedey2...
    like dis en3 :)
    keep it up!!!

  142. wahhh ayattttt!!
    kena bg up lg!
    baru boleh cair
    haha

  143. aku suka budak2.
    innocent dan jujur.

    comel.walaupun dorang tak fikir panjang,tapi dorang berani.

    tak macam orang dewasa.mulut je lebih,lakunya tidak.
    :)

  144. pedophile suka bdk hahaha
    merujuk pada komen atas